Co charakteryzuje zdrowe słodycze?

Czy słodycze mogą być zdrowe?

Słodkie przekąski są ulubionym przysmakiem wszystkich dzieci, można ograniczać ich podaż, ale ciężko jest zupełnie wyeliminować je z życia pociechy. Słodycze mogą być jednak zdrowsze i smaczne, wystarczy tylko wiedzieć, na co zwrócić uwagę przy ich zakupie lub wykonaniu. Za przyciągający smak słodyczy odpowiada głównie cukier. Zwykle wyroby zawierają zwykły, biały cukier lub syrop glukozowy. Nie są to zdrowe produkty, mogą podwyższać poziom glukozy we krwi, w dużych ilościach prowadzić do cukrzycy lub otyłości. Dzieci szybko przyzwyczajają się do słodkiego smaku i chcą coraz więcej smakołyków. Drugim elementem, który wchodzi w skład przeważającej części słodyczy, jest tłuszcz. Niezdrowy tłuszcz występuje w swojej najgorszej, nasyconej postaci. To zwykle przetworzone i utwardzone oleje. Zdrowe słodycze nie zawierają tych substancji, są słodkie ze względu na cukry naturalne lub ich zdrowe zamienniki. Tłuszcze w nich nigdy nie występują w postaci przetworzonej.

Co może być składnikiem zdrowych słodyczy?

Aby słodka przekąska była pożywna i zdrowa, może zawierać orzechy lub miód. Miód to naturalny zamiennik cukru i ma korzystne działanie na organizm człowieka i nie podnosi gwałtownie cukru we krwi. Orzechy są tłuste, ale zawierają wyłącznie zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Niektóre słodkie przekąski są dosładzane daktylami lub stewią. Stewia to roślina, która jest słodsza niż cukier. Jej dodatek nie wpływa na poziom cukru, zalecana jest osobom z cukrzycą. Zdrowszym zamiennikiem cukru jest też erytrytol lub ksylitol. W zdrowych słodyczach nie znajdziemy też żadnych sztucznych dodatków. Nie powinny zawierać barwników nienaturalnego pochodzenia i ulepszaczy smaku. Przekąski przeznaczone dla dzieci mogą być wzbogacane witaminami lub solami mineralnymi, które pozytywnie wpłyną na rozwój dziecka. Zdrowe słodycze można przyrządzić też samemu, upiec chleb bananowy lub przygotować pożywną granolę.